Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Šoštar


Na kmetiji Šoštar, ki jo domačini imenujejo kmetija Brišnik, danes gospodari Franc z ženo Faniko in hčerkami Polono, Tanjo in Urško. V stari hiši, ki uspešno kljubuje času že od leta 1826, pa živi Frančeva mama Ana.

Zgodbo kmetije Brišnik so začeli pisati Frančevi predniki leta 1961. Že od takrat se ukvarjajo izključno z mlečno proizvodnjo. Skozi leta so mleko nosili v več skupnih zbiralnic, sprva na Vransko k Šinfletu, kasneje pa k Hrovatu, kamor so ga vozili najdlje. Tako je bilo vse do leta 2000, ko so na kmetiji dobili prevozni bazen.

Leta 1986 je Frančev oče prenovil hlev. Do leta 1988 so molzli na roke, zatem pa sta Franc in Fanika molzla na vrč vse do leta 2000, ko sta kupila mlekovod. Dve leti zatem, leta 2002, sta tudi prevzela kmetijo. Vsa leta si Franc in Fanika prizadevata za razvoj kmetije, zato vanjo in v njen napredek tudi nenehno vlagata.

Mimo kapelice, ki stoji na kmetiji, vodi pot na Čreto. To pa ni edina znamenitost te kmetije, saj je v stari hiši, kjer danes živi Frančeva mama, nekoč živel duhovnik Tominšek. Poleg tega so imeli na kmetiji Brišnik več kot 20 let tudi obrambo proti toči.

V srcu Franca in Fanike tli želja, da bi kmetijo nekoč prevzela ena izmed hčera. Do tedaj je pred Francem in Faniko še mnogo izzivov, da bosta uspešno nadaljevala zgodbo, ki sta ji posvetila svoje življenje.