Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Sovič


Ljubezen do zemlje jim je bila dana že ob rojstvu. Prav zato je na vsakem koraku čutiti spoštovanje do narave, trdo delo in pridne roke. Z zavedanjem, da se z dejanji puščajo sledi za nove generacije, si na kmetiji Sovič prizadevajo za sonaravno bivanje – za lepši jutri.

Mama Marija je na kmetijo prišla leta 1960 kot mlado dekle. Sorodno dušo in življenjskega sopotnika je spoznala v Francu in skupaj sta si ustvarila družino. Kmetijo sta leta 2002 prevzela sin Franci in njegova žena Marjana, ki jo je spoznal v študijskih letih na agronomski šoli v Mariboru.

Začetki kmetovanja so bili usmerjeni v rejo pitanega goveda, vendar so se kasneje odločili tudi za pridelavo mleka. Investicije so že kar stalnica v življenju družine Sovič, saj bi brez njih kmetija propadla. Hlev za kombinirano rejo so zgradili leta 1991, leta 1997 je pridelava mleka postala osnovna dejavnost kmetije, leta 2010 pa so preuredili hlev za prosto rejo, kjer redijo tri pasme goveda – črno-belo, rjavo in lisasto.

Vsi člani družine Sovič obdelujejo skupaj 20 hektarjev obdelovalne površine. Za pomoč staršev je mlada družina iz srca hvaležna. Ker je dela veliko, je vsak par pridnih rok dobrodošel. Da kmetija potrebuje mlade, pa s svojim delom potrjujejo otroci in vnuki: Lucija, Vid, Valentina in Andraž.

Sovičevi so z naravo povezani tudi v prostem času. Če je le mogoče, planinarijo, pozimi pa smučajo.