Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Sovinc


Osnovna dejavnost, pridelava mleka, kroji življenjsko zgodbo na kmetiji Sovinc. Tistih, ki poznajo zgodovino kraja, to ne preseneča, saj je kmetija le nekaj kilometrov od mesta, kjer je bila nekoč prva lokalna mlekarna.

Ljubezen do zemlje in nauki staršev so gospodarja Jožeta vodili k odločitvi, da ostane doma, na kmetiji. Otroška leta je preživel v družbi dveh bratov in dveh sester. Njihovo iskrenost potrjuje dejstvo, da so ohranili odlične odnose tudi kasneje, ko si je vsak ustvaril svojo družino in služil svoj kruh.

Skupaj z ženo Faniko sta s trdim in poštenim delom skrbela za rast kmetije. Da je delo s strojno mehanizacijo lažje, so poskrbeli že s prvim traktorjem, kupili so ga leta 1966, kmalu zatem molzni stroj znamke Alfa Laval, leta 1971 pa so imeli tudi svojo nakladalko.

Za prihodnost kmetije bosta s svojo vizijo poskrbela sinova Marjan in Marko. Z zavedanjem, da je kakovost mleka odvisna od dobrega počutja živali, je bilo na kmetiji Sovinc izpeljanih mnogo posodobitev hleva, vse do leta 2007, ko so se odločili, da postavijo nov hlev, ki omogoča prosto rejo.

Marko priznava, da je bil že kot otrok usmerjen v investicije. Morda so bili starši kdaj skeptični, vendar pa so mladostno vihravost in željo po dodatnem razvoju vedno podpirali in na koncu popustili željam.

Tako kot Markovi starši tudi sam svoje življenjsko delo posveča kmetiji, medtem ko je žena Tanja vpeta med službo in delom na domu. V prihodnost vsi člani družine zrejo previdno. Zavedajo se sprememb, ki jih bo prinesla ukinitev mlečnih kvot, a se pri tem zanašajo na svoje znanje in delo, ki je vedno temeljilo na načelu: kolikor zaslužimo, toliko lahko zapravimo.