Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Špital


Vsaka generacija doslej je imela pomembno vlogo pri razvoju kmetije Bečenik v Topolšici. Predniki so gradili trdne temelje in postavili osnovo, iz katere bodo mladi nasledniki priložnosti lahko razvijali na sodoben in inovativen način.

Jurij je mladi naslednik kmetije Bečenik, izobražen, strokovno usposobljen, z idejami in znanjem iz elektrotehnike oziroma robotike. Zagotovo to znanje najbolje uporablja v službi, morda ga bo z leti tudi v kmetijstvu in celo doma. Zanimata ga inovativen pristop in razvoj v kmetijstvu. S svojo ženo Majo in komaj nekajmesečnim sinom Anejem so mladi gospodarji. S pomočjo njegovih staršev bodo sledili najnovejši tehnologiji in posodabljanju ter razvoju kmetije.

Razvoj je seveda mogoč, če je dobra osnova. In temelje uspešnega kmetovanja so dolga leta postavljale prejšnje generacije, oče Branko in mama Cvetka ter dedek Ivan in babica Marija, po kateri je Jurij kmetijo tudi nasledil. Babica in dedek sta morala pred mnogo leti kmetijo postaviti pravzaprav od začetka, veliko investirati in zgraditi, po tem ko je za predniki ostala popolnoma zapuščena.

Na kmetiji so vedno skupaj delale različne generacije in tako ostaja vse do danes. Ženske si delo razdelijo predvsem v gospodinjstvu, molze in kosi tako ženski kot moški del družine, strojna opravila pa so v celoti v domeni moških predstavnikov družine Špital. Skrbijo za okrog 30 glav živine in pridelajo okrog 96.000 litrov mleka letno. Zjutraj v hlevu pogosto pomaga hči Polona, kadar so šolske obveznosti opravljene, pa na pomoč priskoči tudi hči Barbara.