Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Stopar


Nekoč je bil celoten vrh Rečice ob Paki ena sama kmetija, vendar se je z dedovanjem iz generacije v generacijo delila. Na kmetiji so razvijali vseh vrst dejavnosti, danes glavna panoga ostaja prireja mleka, člani družine pa so tudi polni talentov in hobijev.

Izdelovanje opeke, gojenje hmelja in fižola, sajenje žit, poljedelstvo, živinoreja, ribez in pridelava mleka – pisana paleta dejavnosti se je skozi zgodovino razvijala na kmetiji Ternišnik. Nekoč zelo velika kmetija se je z dedovanjem razdrobila, nekdanja gospodarja Edi in Angela pa sta počasi nazaj odkupovala ozemlje prvotne kmetije. Vsaka dejavnost je omogočila nakup kakšnega stroja, kosa zemlje ali začetek nove dejavnosti. Ko sta delala nov hlev in pozneje začela z mlečno proizvodnjo, jima je že precej pomagal sin Edi, ki je kmetijo tudi podedoval. Prevzel jo je skupaj z ženo Doro, obe generaciji pa sta dolgo delali skupaj. Ker niso hoteli opustiti mleka, je sredi osemdesetih doma ostala Dora in se še intenzivneje posvetila mleku, še posebej pa vzgoji šestih otrok, Bernardke, Martina, Medarda, Florjana, Klare in Hijacinte.

Na kmetiji sta še vedno šefa, komandirata in dirigirata, kot se sama pošalita, a jima otroci veliko pomagajo. Za nasledstvo je nekako že zapisan Medard, čeprav imata oba sinova veliko veselja. Medard bo kot izšolan kmetijski tehnik lahko uspešno nadaljeval mlečno proizvodnjo, s katero danes pridelajo in oddajo okrog 100.000 litrov mleka letno. Člani družine svoj čas najraje preživijo v naravi, bodisi na kmetiji bodisi v planinah in v planinskem društvu. Otroke povezujeta tudi ples in glasba.