Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Štorman


Kmetija Štorman se uvršča med hribovske kmetije, kar pogosto zahteva, da se delo opravi ročno. Vztrajnost in skrb, da se nadaljuje zgodba, ki so jo zapisovali predniki, ženeta Frančiško in Bertija, da sledita izzivom, ki ju je zanju pripravilo življenje. Ponosno in z dobro voljo, saj vsak dan prinaša novo upanje.

Albert, ki ga domači kličejo Berti, je svoja otroška leta zapisal kmetiji. Tudi danes se njegova življenjska zgodba nadaljuje na domačem gruntu. Spominja se, da je delo dolgo potekalo ročno, saj so šele leta 1955 dobili elektriko. Potem je bil mogoč nadaljnji razvoj. Ko se je začel organizirani odkup mleka, se je na kmetiji Štorman začela intenzivnejša pridelava mleka.

Včasih je bilo na kmetiji Štorman zbirno mesto, kamor so nosili mleko z vseh okoliških kmetij. Sprva je bilo ljudi strah, kako bo potekalo zbiranje, vodenje evidence in plačilo. Vendar je čas pokazal, da je bila to odlična poteza. Žal danes mnoge kmetije ne oddajajo več mleka, zato tudi ni več skupne zbiralnice. Ko se je začel organizirani odkup mleka, so imeli na kmetiji Štorman v hlevu štiri ali pet glav. Z leti je čreda rastla, dokupili so zemljo, nekaj pa je imajo v najemu. Začetki so bili skromni. Sprva so oddajali 40 litrov mleka ali manj, danes šofer odpelje v Mlekarno Celeia povprečno 600 litrov mleka.

Berti priznava, da brez podpore in predanega dela žene Fanike ne bi zmogel. Fanika se spominja, da so molzni stroj imeli, že ko je prišla k hiši, pozneje pa so vzpostavili molzišče. »Krave se izredno občutljive in ne marajo sprememb,« pravi Fanika. Zato so imeli ob uvedbi molzišča nemalo težav. Vendar so kmalu ujeli ritem, tako da je danes molža veliko lažja in opravljena v krajšem času.

V prostem času Fanika rada hodi v hribe. A ne gre prezgodaj, saj vedno najprej opravi molžo. Mož Berti se ob tem skrivnostno nasmehne in doda: »Jaz pa v prostem času rad popazim na svojo ženo.« Sicer Berti obožuje dokumentarne oddaje, ki odkrivajo tančice zgodovine.

Da je bilo na domačem dvorišču slišati otroški smeh, so poskrbeli otroci Aleksandra, Bojan in Tatjana. Bojan danes s svojo družino, ženo Natalijo in hčerkico Lili, živi doma, kamor se radi vračata tudi Aleksandra in Tatjana. Da je vedno kaj dobrega za pod zob, poskrbi stara mama Ana. Pravijo, da je glavna gospodinja. Najraje kuha segedin, juhe oz. kaj na žlico. Njena strast pa so nedeljska kosila.