Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Štraus


Skrbno obdelani travniki, senožetni sadovnjak s starimi slovenskimi sortami jabolk, pred hišo pa vinska trta in obnovljeni traktorji, na katere bi bil ponosen vsak kmetovalec … Sledovi pridnih rok na kmetiji Štravs so vidni na vsakem koraku.

Predniki današnjega gospodarja Marjana so kmetijo v Brezju ob Slomu kupili sredi petdesetih let. Danes zanjo skrbi skupaj z ženo in sinom. »V tistih časih ni bilo veliko razpoložljive zemlje za obdelovanje, zato so bile kmetije majhne, večinoma so imele dve ali tri krave,« se spominja gospodar. Govedoreja je bila že od nekdaj glavna kmetijska dejavnost, danes pa imajo poleg manjšega sadovnjaka tudi vinograd.

Žena se spominja prvih začetkov, ko se je pred približno 30 leti primožila na kmetijo. »Zelo rada imam živali, zato mi nobeno delo v hlevu ni bilo težavno. Najraje sem molzla in hranila krave. Začeli smo z zelo majhno količino mleka, le okoli 15 litrov, v majhnih kanglicah smo ga peš nosili do zbiralnice na Hotunju. Ko je bila v Brezju ob Slomu zgrajena nova zbiralnica, smo imeli že kar lepo količino mleka,« ponosno doda. Da bi si nekoliko olajšali nošenje težkih kangel, so kupili manjši voziček, s katerim je tašča nato vsak dan vozila mleko v bližnjo zbiralnico. Pri tem je večkrat pomagal bližnji sosed, ki je tudi sam vozil mleko.

Ko se danes ozrejo v preteklost, so ponosni na opravljeno delo. Življenjsko delo staršev bo prevzel sin Blaž, ki je že kot otrok rad poprijel za delo na kmetiji, najbolj pa ga veseli delo s traktorji. Zato tudi večkrat obišče stričevo delavnico, kjer skupaj obnovita kakšen star traktor.