Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Stražar


Smeh je vsakdanji spremljevalec družine Stražar iz Orove vasi. Tu vladajo sproščeni odnosi in prijetno vzdušje.

Na kmetiji Marte Stražar, po domače pri Velaj, so se včasih tako kot na večini kmetij tega območja ukvarjali s hmeljarstvom. Mleko je začel oddajati Martin oče. V svoji mladosti je Marta mleko vozila s kolesom, pozimi včasih kar s sanmi. Pri prevozu s sanmi skupaj s sosedo so se pripetile razne dogodivščine, posledica pa je bila lahko tudi razlitje celotne količine mleka. To ju nikakor ni spravilo v slabo voljo, ampak v smeh. Marta povzame z besedami: »Na nek način je bilo zanimivo.«

Pozitiven pogled na življenje z naravo ter veselje do dela na kmetiji sta Marto vodila do odločitve za izobraževanje na kmetijski šoli. Znanje, ki ga je usvojila tam, dan za dnem uporablja doma in v službi v Kmetijski zadrugi, kjer skrbi za kontrolo mleka. Na njeni poti ji pomaga in vedno stoji ob strani mož Anton.

Na kmetiji svojo mladost preživljajo tudi njuni otroci, Tadej, Mateja in Primož. Največ izkušenj si je nabral najstarejši sin Tadej, ki s svojim delom izjemno pomaga staršem. Mateja in Primož veliko časa posvetita glasbi. Primož s svojim smislom za humor poskrbi za prijetno vzdušje in sproščene odnose v družini. Dolgo druženje je zagotovljeno, kadar s prijatelji in njihovimi glasbili poskrbi za dobro glasbo ali sosede povabi na piknik, kjer pečejo koruzo.