Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Strmšek


Zgodba kmetije Faktorji se piše že več generacij. Danes življenjski utrip na tej kmetiji ustvarja gospodar Marjan z ženo Danico, sinom Andrejem, snaho Petro ter vnukinjama Žano in Tajo.

Marjan pripoveduje, da so mleko, ki ga prodajajo Mlekarni Celeia, sprva vozili v vaško zbiralnico. Danes imajo svoj prevozni bazen in mleko vsak drugi dan peljejo h Kračunu. Za molžo je zadolžena Danica, ki pove, da je zadnja štiri leta, odkar imajo mlekovod, precej lažje. Spominja se namreč še časov, ko je molzla na roke. Poleg tega sta leta 1983, ko je Marjan prevzel kmetijo, hodila tudi v službo, zato sta bilo mnogokrat razpeta med obveznosti v službi in doma. Leta 1979 so začeli nakupovati mehanizacijo. Najprej so kupili traktor, nato pa še številne priključke zanj. Potem so leta 2000 zgradili še nov hlev na privez.

Ob opazovanju vnukinj se Marjan spominja tudi svojega otroštva. Pove, da je eden izmed desetih otrok, zato dolgčas ni bilo nikoli. Skupaj z okoliškimi otroki so se najpogosteje igrali skrivalnice ter Nemce in partizane. Od otroštva in vse do danes je ostala njegova priljubljena jed regrat s krompirjem.

Nad kmetijo je navdušen tudi Andrej in si želi njeno tradicijo nadaljevati. Ker pa je majhna in se samo od nje težko živi, Andrej hodi tudi v službo. Tudi zato, da bo nekoč lažje uresničil svoje načrte, ki jih ima s kmetijo Faktorji.