Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Stropnik


Stropnikovi se zavedajo, da je treba v kmetijo ves čas vlagati. »Če ne posodabljaš kmetije, lahko hitro zaostaneš,« so prepričani. Zato skrbno sledijo razvoju in predano vlagajo v svojo kmetijo, že skoraj 400 let. Zadnji rod je urejenosti in kvaliteti dodal še pridih umetnosti in ustvarjalnosti.

Razvoj je res hiter in zahteve so visoke, če hočeš kvalitetno mleko. S tem zavedanjem kmetijo vodi gonilna sila Jože. Že v zibko mu je bilo zapisano, da bo birt, kot pravi sam. S tem je rasel, veselje do kmetije ga je vodilo tudi do kmetijske šole, doma pa je ves čas pomagal. Kar dolgo so delali skupaj z njegovimi starši, Jožetom in Jožefo, ki sta se ukvarjala z govedorejo, poljedelstvom in lesom, pred 45 leti pa sta začela tudi s pridelavo mleka. Po očetovi nezgodi s traktorjem je kmetijo prevzel Jože. Z leti sta z ženo Alenko zgradila nov hlev in senik, posodobila sta kmetijsko mehanizacijo in stalno skrbela za modernizacijo kmetije.

Na kmetiji, kjer se poleti življenje odvija zunaj, kjer vsak razvija svoje talente, kjer se prepletajo ustvarjalnost, delo, učenje, igra in umetnost, člani družine živijo zelo sproščeno, umirjeno, brez previsokih pričakovanj, svobodno in brez nedosegljivih načrtov. Alenka in Jože sta izjemno ustvarjalna, ona izdeluje izdelke iz gline, papirja, domačo marmelado in druge dobrote, s katerimi razveseli marsikoga. Janez pa izdeluje iz lesa in svoje misli sprosti v lastni mizarski delavnici ali med vožnjo s štirikolesnikom. Njuni otroci, Bine, Aljaž, Urban in Ajdo, so del vseh njunih aktivnosti, zanje moderna tehnologija ni del srečnega in razigranega otroštva, saj jim tega zagotovo daje zavetje kmetije Stropnik.