Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Štruklec


Na obrobju Voglajnskega gričevja že več generacij piše zanimivo zgodbo na kmetiji Štruklec. Vsi družinski člani so tako ali drugače povezani z bližnjo železnico, saj so na njej našli zaposlitev. Že oče in mama sta delala na železnici, prav tako imajo tam delo vsi trije njuni sinovi.

Takrat majhno kmetijo v Bodrišni vasi je pred pol stoletja kupil Matjažev dedek Lovro, nato jo je prevzel oče Štefan. Kot se spominja, so že takrat imeli nekaj malega živine in zemlje za obdelovanje. Dela ni nikoli zmanjkalo, doda. Kmetija leži na gričevnatem in kraškem površju, zato je obdelava na marsikaterem travniku še danes ročna. Mleko oddajajo neprekinjeno že 33 let, poleg krav imajo še bike in telice ter manjši vinograd za lastne potrebe.

Kot priznava sin Matjaž, ni nameraval ostati na kmetiji. Pred desetimi leti sta si z ženo Valerijo uredila stanovanje na Grobelnem in se zaposlila na Slovenskih železnicah. Ker pa doma ni bilo nikogar, ki bi pomagal očetu pri kmečkih opravilih, je Matjaž vsak dan hodil domov pomagat. »Na koncu smo bili cele dneve tu, domov smo hodili samo še spat. Zato sva si nekega dne z ženo rekla, zakaj se ne bi raje preselila gor.« Na podstrešju sta si uredila stanovanje, danes pa priznavata, da je bila to prava odločitev.

V veliko veselje so dedku Štefanu vnučki Lovro, Ema in Valentin, ki veliko pomagajo pri raznih kmečkih opravilih. Kljub obilici dela si družinski člani vzamejo prosti čas zase: oče Štefan je že dolgo zagrizen potapljač, sin Matjaž pa dejaven v pevskem društvu in kot prostovoljni gasilec.