Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Štumpfl


Na kmetiji Čavk v Spodnjem Razborju poleg mlečne proizvodnje in obnovljene žage deluje tudi mala hidroelektrarna. Gospodarica, ki rada izkoristi vse, kar narava ponuja, pa je polna talentov in želja.

Včasih je na kmetiji deloval mlin na vodo, veliko so sejali, mleli, imeli so nekaj krav, delali pa predvsem za lastno preživetje. V času prejšnjih gospodarjev, očeta Alojza in mame Frančiške, so se ukvarjali večinoma s poljedelstvom, oče je hodil v službo. Že takrat, sredi osemdesetih let, sta začela s pridelavo mleka. Da sta zagotovila ugodno bivanje svojim petim otrokom, in tudi živini, sta zgradila novo hišo in hlev, kmetijo pa sta pozneje modernizirala naslednika, hči Marta in njen mož Božidar. Trenutna gospodarja postopoma povečujeta in posodabljata mlečno proizvodnjo, obnovila sta tudi žago in poslopja ter nakupila vso potrebno sodobno kmetijsko mehanizacijo.

Zelo lepa in urejena kmetija, ki obsega 13 hektarjev, danes daje dom Marti in Božidarju ter njunim trem sinovom, Mateju, Maticu in Urošu, izjemno pridnim tako v šoli kot doma. Dopoldanske naloge so Martina skrb, popoldne po službi in šoli pa ji pomaga vsa družina. Marta ima bogato znanje, tudi certifikate za peko kruha in izdelavo mlečnih izdelkov, zato je v njej dolga leta gorela močna želja, da bi dejavnosti razširili še v tej smeri. Peka, nabiranje sadežev, kuhanje marmelad, pridelava hrane in biti v stiku z naravo so strasti, ki Marti lepšajo dni, njenim aktivnostim pa ni ne konca ne kraja, saj je dejavna tudi v številnih organizacijah in društvih širom po občini. »Prihodnost kmetije je odvisna od tega, kdo bo ostal doma in v katero smer se bo podal,« dodaja Marta, kadar razmišlja o načrtih za naprej.