Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Suhoveršnik


Ob pohodnih in kolesarskih tematskih poteh, ki vodijo po pobočju Zgornjega Dola, stoji lepa kmetija, nekoč mogočna, z bogato zgodovino in številnimi sorodstvenimi vezmi po vsej Sloveniji.

Nekdaj je bila kmetija Suhoveršnik izjemno velika posest, obsegala je več kot 100 hektarjev. Bila je dom številčni družini, saj je Janezova stara mama rodila kar 21 otrok. Velika družina je bila za tedanji čas precej premožna, pri hiši in na kmetiji so pomagali hlapci, dekle in varuške. Z dedovanjem se je večina ozemlja porazdelila med dediče. Janezov oče Franc je nasledil osrednji del kmetije in s svojo soprogo Frančiško, ki je še danes ena izmed gonilnih sil na kmetiji, dejavnosti usmeril v mlečno pridelavo in rejenje pitancev. Najprej z mamo, nato s soprogo Anico, je Janez nase prevzel odgovornost in breme gospodarja z velikimi načrti.

Celotno kmetijo sta prevetrila. Zgradila sta nova poslopja, posodobila strojni park, najela površine sosednje kmetije in povečala mlečno proizvodnjo. Letno oddata okrog 90.000 litrov mleka, Janez pa dodatno prihodek zagotovi s sekanjem v gozdu, pri čemer mu pomaga sin Janez ml. Anica svoje bližnje razvaja z okusnim domačim kruhom iz krušne peči, žlikrofi in štruklji, kmetija pa številčnim sorodnikom ponuja tudi domači želodec, salame, klobase in drugo hrano, ki jo z veseljem pridelajo doma. Ob veliki noči in drugih dogodkih se Suhoveršnikov zbere kar 40 članov le ožje družine. Zakonca večino dela opravita sama, gospodarjeva desna roka je sin Janez, hčeri Jasmina in Janja pa priskočita na pomoč predvsem pri večjih delovnih akcijah.