Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Tašker


Na kmetiji Tašker so največ ustvarili Emilija in Leopold ter današnja gospodarja, Florjana in Štefan, ki rada skrbita za naravno kmetovanje, pridelujeta mleko in skrbita za živali.

Emilija in pokojni Leopold sta postavila novo hišo in obnovila druge objekte, nakupila potrebno kmetijsko mehanizacijo, poljedelstvu pa sta dodala še prirejo mesa. Ob tem je Leopold hodil še v službo in tako lažje poskrbel za svoje štiri otroke. Za njima je kmetijo nekaj let vodil sin Ivan, po njegovi nesreči pa sta se domov vrnila Florjana in Štefan. Čeprav sta hodila v službo in si s hčerko Tadejo ustvarila svoj dom, sta se spoprijela z nastalo situacijo ter se racionalno in pogumno odločila prevzeti vajeti kmetije. Malo sta spremenila način kmetovanja in iz vzreje bikov prešla na pridelavo mleka. Na začetku devetdesetih let sta morala obnoviti poslopja, nakupiti novo kmetijsko mehanizacijo, povečati čredo krav in izgraditi prostor za shrambo mleka.

V skrbi za kmetijo jima pomagajo tudi hčeri, Tadeja in Petra, ter njuni partnerji. Za bujno cvetje in bogat vrt je še vedno izjemno zaslužna mama Emilija. Ko so večje akcije in tradicionalne koline, se na domačiji zbere širše sorodstvo, s skupnimi močni pa poskrbijo za zdravo doma pridelano hrano. Narava je v njihovih srcih tudi v prostem času. Sicer se Florjana rada sprosti ob reševanju križank, a vendarle najraje skupaj urice preživita v gozdu, ob nabiranju gob in borovnic, ter na kakšnem pohodu. Florjana in Štefan rada spremljata napredek na kmetiji, kjer bodo prihodnost začrtali skladno z razmerami na trgu in poslovno potjo hčera.