Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Tekavc


Tradicija pušča sledi, prepletene z utripom, ki ga narekuje narava. Hkrati omogoča samostojnost, ki ob podpori najbližjih predstavlja neprecenljivo bogastvo, ki ga ponuja življenje.

Naselje Topolšica zaznamujejo zeleni griči, gozdovi, ki se bohotijo v svojem bogastvu, in obdelana zemlja, ki obiskovalcem daje vedeti, da so tukaj pridni ljudje doma. In prav tukaj se nahaja kmetija Tekavc, ki ji domačini rečejo pri Bovhar.

Za njeno rast in razvoj skrbijo oče Miran, mama Betka in sin Mitja z ženo Vesno. Hčerko Ano je pot vodila od doma, vendar je vsako snidenje prežeto z dobro voljo in nasmehom na obrazu.

Miran si je že v otroških letih želel ostati doma. Po končani srednji kmetijski šoli je nadaljeval delo na kmetiji, ki jo je prevzel leta 1990. Pravi, da je imel včasih na razvoj celotne doline, tudi na kmetijo Tekavc, močan vpliv velenjski rudnik, saj je bilo to območje načrtovano za izkop lignita. V devetdesetih letih preteklega stoletja pa je bilo jasno, da bo dolina ostala neokrnjena in da bodo rodovitna tla še naprej dajala pridelek. Danes kmetija obsega 13 hektarjev površine, nekaj površin je v najemu. V hlevu je povprečno 48 glav molznic, skupaj povprečno 100 glav goved.

Ker življenje ni prostor, kjer se samo čaka, hrepeni ali obžaluje, temveč priložnost za nove začetke in za življenje samo, je prihodnost kmetije Tekavc načrtovana s cilji nadaljnjega razvoja in posodobitve. Miran prizna, da je bilo že mnogokrat težko in da mu je v najtežjih trenutkih ob strani stala žena Betka. To mu je dajalo zagon, da s ponosom nadaljuje tradicijo preteklih generacij.