Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Terbovšek


Kmetija Žlebnik leži na čudoviti mirni lokaciji z lepimi razgledi na Šaleško dolino. Kmetija pa ponuja tudi pravo zakladnico zgodovinske, kulturne in naravne dediščine.

Kmetija stoji že vsaj 250 let, kolikor je stara lipa, ki krasi domačijo. Pred stoletji je bila Žlebnikova kmetija velika kar 200 hektarjev, a se je po drugi svetovni vojni njena velikost zelo zmanjšala. Terbovškovi pokažejo na spominsko tablo, ki priča, da je bil na tej domačiji leta 1944 ubit partizanski pesnik Karel Destovnik – Kajuh.

Alojzova družina, ki je do konca druge svetovne vojne živela na manjši kmetiji v Belih Vodah, je domačijo dobila v okviru agrarne reforme. Alojz, ki je bil izmed sedmih bratov in sester najmlajši, se je skupaj z ženo Marijo odločil za kmetovanje. Dolga leta so bili usmerjeni v rejo pitancev, nekaj zaslužka sta dajala tudi gozd in Marijina plača. Pri delu jima je bil vseskozi v veliko pomoč sin Jure.

Pred dvema letoma je Jure sprejel pomembno odločitev, da bo prevzel kmetijo in jo usmeril v mlečno proizvodnjo. V letu dni so uredili hlev in vanj vselili 13 krav, kupili tri molzne enote, namestili mlekovod in v mlekarno postavili prevozni bazen. Lani novembra so oddali prve litre mleka v Mlekarno Celeia, ponosno pove. Ker je precej zemlje na strmih pobočjih, morajo Terbovškovi še danes večino dela opraviti ročno, koliko gre, pa si pomagajo s traktorjem. »Če ne bo nihče kmetoval v hribih, se bo vse zaraslo. Če si gor rasel na kmetih, ti je težko gledati, kako vse skupaj propada,« skromno prizna.

Kmetijo pogosto obiščejo popotniki, planinci, kolesarji ali turisti, saj imajo veliko pokazati. Mimo poteka kar nekaj pešpoti, in sicer Evropska transverzala, Šaleška pešpot, Pot kurirjev in vezistov ter Benediktova pot.