Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Terglav


Kmetija Terglav v Taboru je ponosna lastnica številnih priznanj za kakovost in količino mleka. Niso le dobri dobavitelji mleka in kmetovalci, temveč že tretjo generacijo mednarodno poznani in odlični izdelovalci žag.

Že nekaj stoletij je naokrog poznana lepa kmetija Terglav v istem rodu in vsa ta dolga leta so iz generacije v generacijo razvijali in širili kmetijo. Ivanovi starši so imeli ribogojnico, ukvarjali so se s prašičerejo, uvedli mlečno proizvodnjo, njegov oče pa se je preizkusil v izdelovanju starih žag. Žagarstvu in izdelovanju žag je resneje pristopil Ivan. Z leti sta z ženo Marijo veliko vložila v kmetijo, še posebej prizadevno sta se posvetila mleku, zato ne presenečajo številna priznanja mlekarn za kakovost in količino oddanega mleka. Dokupila sta obdelovalne površine, iz kozolca naredila nov hlev, zgradila hišo, kasneje pa sta se preselila na svoj ranč. Danes živita nedaleč od osrednjega dela kmetije, na svojem ranču, kjer jima čas krajšajo račke, kokoši, goske, čebele in druge domače živali. Še vedno opravita večino dela, sta polna energije, nasmejana in marljiva. Imata ribnik, domača jajca, mlin in skrbno urejeno okolico. Iz kuhinje diši po domačem kruhu in pecivu, v prostem času pa si najraje le malo oddahneta.

Sin Janez je resno in predano prevzel izdelovanje žag. Gotovih izdelkov največ prodajo v Romunijo, nekaj žag pa izdelajo tudi za domači trg. V poslu in doma mu na pomoč priskoči žena Nadja, otroka Anja in predvsem Miha pa pomagata tudi v hlevu. Želijo si ohraniti sloves in položaj kmetije, ki že vrsto let velja za eno lepših, skrbno urejenih in uspešnejših kmetij v Savinjski dolini.