Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Teršek


Marjeta prihaja s Kopitnika nad Hrastnikom in že kot mlado dekle je prišla živet na kmetijo Teršek. Dela na kmetiji se ni ustrašila, saj je tudi sama z majhne kmetije. Da jo odlikuje pogum, potrjuje odločitev, da je pri 16 letih zapustila dom. Te odločitve še danes prav nič ne obžaluje.

Skupaj z možem Alojzom skrbita za rast in razvoj kmetije, ki sta jo prevzela leta 2009. Sprva je bil Alojz vpet med obveznosti v službi in doma. Z rastjo in razvojem domače kmetije se je povečal obseg dela in kmalu se je postavilo vprašanje, ali obstati z razvojem kmetije in hoditi v službo, ali se kmetiji v celoti posvetiti. Alojz se je odločil za kmetijo.

Da sta Marjeta in Alojz lažje premagovala izzive, ki jih je prinašalo življenje, in zaupala vase, so jima bili vedno v oporo njuni otroci, hčerka Simona ter sinova Marko in Danijel. Danes za igrive trenutke dneva poskrbi najmlajši član družine, vnuk Svit.

Glavna dejavnost na kmetiji Teršek je pridelava in prodaja mleka. Sledenje povečanemu obsegu dela je včasih od vseh družinskih članov zahtevalo veliko odrekanja in nenehno vlaganje v strojno opremo, ki je olajšala delo v hlevu in na zemlji. V pogovoru se zavrti kolo preteklosti in Marjeta se vrne v čas, ko je prišla k hiši. Imeli so že traktor, molža pa je bila še ročna. Pravi, da so bile mlečne kangle iz leta v leto težje. Leto 2000 je bilo vendarle prelomno, saj so uspešno vgradili mlekovod.

Spoštovanje do kmetije in zemlje je bilo Marjeti položeno v zibelko. Zato danes kar nekaj časa nameni za urejanja vrta, saj prisega na domačo kakovost in želi, da je kmetija čim bolj samooskrbna. Pri tem jo vodi misel: »Če vse opustiš, potem ne boš nič imel.«

Za čas, ki prihaja, si Marjeta in Alojz pravita: »Obupati ne smeš.« S svojim delom na kmetiji bosta vztrajala, saj sta še mlada, pa tudi novih izzivov ne manjka.