Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Tovornik


Več stoletij stara kmetija prehaja iz roda v rod. Vsaka generacija je kaj postavila na novo, kaj zgradila, obnovila in začela z novo dejavnostjo.

Skozi zgodovino so kmetovali predvsem samooskrbno, z mlečno proizvodnjo pa so začeli na začetku sedemdesetih let le z nekaj kravami in večino dela na roke. Peš in v vrčih so nosili prve litre do bližnje zbiralnice. Ob govedoreji in oddaji mleka so vse generacije sejale tudi pšenico, vse dokler nista Jože in Silva, najmlajša izmed štirih hčera, kmetovanje intenzivneje usmerila v mlečno pridelavo. Jože je na kmetiji Silvi pomagal ob službi. Skupaj, ob pomoči staršev, Antona in Štefanije, sta vsa leta dobro skrbela za 24-hektarsko kmetijo nad Šentrupertom in tri otroke.

Doma ohranjajo tradicijo z domačo, kmečko kulinariko, za dobro potico in druge dobrote pa zase naredijo tudi domačo skuto, sir in smetano. Za hobije ni veliko časa, a vendar Silva svoj dragoceni čas rada posveti vzreji psov. »Vse bi jih imela tu, tako jih imam rada,« pravi lastnica trenutno treh psov. Čeprav je bilo težje delati na roke, pa so bili nekoč lepši časi. »Nikoli se nismo kregali, lepo smo se imeli,« pripoveduje gospa Štefanija, ko se ozre na življenje na kmetiji. »Čeprav je naporno, je še vedno zanimivo, nikoli ne bi šli v mesto,« sta si edini mama in hči. Želita si le, da se kmetija ohrani in da nadaljujejo prodajo mleka. »Sin Gašper je priden, ima voljo in zanimanje,« pravi optimistična gospodarica.