Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Tovornik


Družina Tovornik nosi domače ime po hribu, kjer je – Artički. Obdaja jih neokrnjena narava in v njihovi bližini je Lurška jama, v gozdu ob vznožju naravnega skalnega previsa. Tam je postavljen oltar z vodnim izvirom, ki je bil poznan in obiskovan že v preteklosti zaradi domnevno zdravilne vode oz. njenih čudežnih učinkov.

Mlada družinica, Damjan, žena Klavdija in hčerkica Mija, danes pišejo življenjsko zgodbo kmetije Tovornik. A niso sami. S svojimi izkušnjami in nauki jih vodi mama Marija, ki jo domači kličejo Minka. Damjan je otroška leta preživel v družbi sester Natalije in Monike ter brata Tomaža. Odgovornost za kmetijo je prevzel leta 2016. Imajo pašnike in gozd, v Virštanju pa tudi vinograd. Na kmetiji se ukvarjajo izključno s pridelavo mleka, kadar pa je čas in seveda sezona, z veseljem pripravijo domači melisin, bezgov in sladki sok iz jabolk.

Skozi pogovor je čutiti skrb za živali in tudi njihovo kakovostno življenje. Spomladi, poleti in jeseni se pasejo na prostem. Mama Minka doda, da opažajo, da se živali v tem obdobju bolje počutijo.

Želja vseh članov družine je, da se življenje na kmetiji nadaljuje. Skrb za rast in razvoj se bo prepletala z novimi načrti, tudi pri vzreji plemenskih telic.