Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Turinek


Ob cerkvi sv. Mihaela v Skornem pri Šoštanju se Franc rad spominja, kako sta s Katarino začela kmetovati samo z eno kravo in dvema prašičema. Na kmetiji se vse od začetka piše zanimiva zgodba, v njej pa so prijetni člani družine Turinek.

Pred kmetijstvom je bila na kmetiji Polovšak obrtniška družina. Katarinin oče je bil mizar, ki je imel za domačo rabo le kakšno kravo. Njen brat je za njim nadaljeval mizarsko obrt, Katarina pa je z možem Francem ostala doma in začela razvijati kmetijo. Gospodarsko poslopje sta preuredila v začasni hlev. Čez čas so na njihovem začeli graditi cerkev, tako da sta bila prisiljena vse objekte porušiti in v bližini zgraditi nove. Poleg nenehnega zidanja, obnavljanja in postavljanja kmetije sta morala poskrbeti še za dva otroka, Petra in Majdo. Da sta lažje izpolnila svoje načrte, je moral Franc hoditi tudi v službo. Šele ko se je upokojil, sta v najem vzela še eno posest. Potem sta poskusila še s pitanci in pozneje z mlečno proizvodnjo.

Zadnjih 15 let je prireja mleka glavna panoga, oddajo ga okrog 50.000 litrov, redijo pa tudi svoje telice za pleme. Ob delu jima precej pomaga Peter s svojo soprogo Bernardo, ki sta se že pred leti odločila, da bosta nadalje vodila kmetijo. Trenutno obdelujejo kar nekaj hektarjev zemlje, vendar je zelo razdrobljena, kar otežuje delo in povečuje stroške. Kako bo naprej, še razmišljajo in verjamejo, da bodo sprejeli odločitev, ki bo najboljša za vse. Žal pomanjkanje zemlje pomeni nezmožnost razvoja, še posebej širjenja gospodarskega poslopja. Kljub garaškemu delu si Katarina in Franc zadnja leta vendarle privoščita kakšen zaslužen izlet ali kratek oddih, najlepši trenutki pa so preživeti v družbi sedmih vnukov. Takrat zaigra glasba in je pri hiši veselo.