Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Turk


Podjetna družina, ki vodi kmetijo Vajd, sledi smernicam, izkoristi priložnosti, ki jih prinaša kmetijski trg, in se ne boji novih izzivov. Zato so danes upravičeno pomemben del Mlekarne Celeia.

Cirilovi stari starši so kmetijo kupili leta 1938 in se preselili iz Poljan. Včasih so se ukvarjali s hmeljarstvom, potem z živinorejo, približno 20 let tudi s piščančjerejo. Zadnje desetletje prejšnjega stoletja sta se Cirilova mama Pavla in oče Ciril posvetila intenzivnejši pridelavi mleka, čeprav je bilo mleko pri hiši ves čas in so ga na začetku nosili celo v kanglah v nekdanjo usnjarno. Že tretji rod družine skrbi za kmetijo, na kateri so morali od odkupa veliko investirati, postopoma dokupovati zemljo, ves čas pa generacije delajo skupaj in složno.

»Stari oče se je znašel, bil je podjeten,« se po pripovedovanjih spominja mama Pavla, ki je prepričana tudi, da je podjetno žilico podedoval njen sin. Ciril in njegova žena Simona ob vodenju kmetije hodita v službo, pri kmečkih opravilih pa sledijo načelu vsi za enega, eden za vse. »Če smo vsi doma, gremo vsi v hlev,« pravi Pavla. Skupaj stremijo k temu, da vsako leto pridelajo več, z nekaj tisoč letno so dosegli približno 200.000 litrov mleka. Vse so ustvarili sami, za doseganje uspeha in kvalitete pa verjamejo, da je treba slediti smernicam in delati z močno voljo. Pridna tako doma kot v šoli sta tudi sinova, Rok in Luka. Trudijo se čim več narediti sami, v družini, zato je Cirilova vsestranskost, prilagodljivost in podjetnost še kako pomembna. Za naprej si želijo zdravja, saj bodo tako lažje sledili poti, po kateri bodo šli s svojo kmetijo.