Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Turnšek


Družini Turnšek ni pomembno le dobro opravljeno delo, temveč tudi skrben in urejen videz kmetije. Tudi zato je pred leti prejela laskavo priznanje za najlepše urejeno kmetijo v občini Celje.

Na kmetiji, stari okrog 150 let, se je prejšnja generacija ukvarjala s prašičerejo, govedorejo in poljedelstvom. Veliko so sejali, Alojzov oče pa je tudi vozil s konji. Ko je kmetijo nasledil Alojz, je začel z mlečno pridelavo, za potrebe kvalitetne proizvodnje pa je kmetijo postopoma povečeval, preuredil hlev, povečal čredo, dokupil stroje, predvsem potrebne priključke za traktor, ki ga je zagotovil že njegov oče. Spominja se, koliko je pripomogla nakladalna prikolica za seno, vsaka posodobitev pa je po svoje olajšala delo na kmetiji.

»Ker si vajen in rasteš s tem, ti ni hudega,« o svojem življenju na kmetiji pripoveduje gospodar, ki se še posebej veseli poletne košnje in družbe na travniku. Danes je njegovo delo lažje za par pridnih rok sina Romana, občasno pa pomagata tudi hči Jolanda in sin Urban. Z roko v roki večino dela opravita z Romanom sama, kar omogoča tudi dobro mehanizirana kmetija. Ni pa jim pomembno le dobro opravljeno delo, temveč tudi skrbna in urejena podoba kmetije. Pred dobrim desetletjem so postali ponosni lastniki laskavega najvišjega priznanja za najlepše urejeno kmetijo v občini Celje. Da je delo kvalitetno opravljeno, da se živina dobro počuti in da je kmetija skrbno urejena, je pomembno tudi za Romana, bodočega mladega prevzemnika, ki bo s stvarnim pogledom in pravimi vrednotami kmetijo zagotovo uspešno vodil naprej.