Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Uplaznik


Uplaznikovi iz leta v leto bogatijo ponudbo kmetije, s svojim delom pa sooblikujejo družbeni prostor celotne občine. So aktivni na raznih področjih, z željami in ambicijami za prihodnost.

Že od leta 1740 stoji kmetija Uplaznik v Matkah pri Preboldu in medtem se je razvila od samooskrbne do kmetije s številnimi dejavnostmi in željo, da nekoč postane izletniška kmetija. Nekdaj so imeli le toliko, da so preživeli, a so kmalu postali ena naprednejših kmetij. Danes poleg osrednje dejavnosti, mlečne pridelave, ponujajo tudi suhomesnate izdelke in doma pečen kruh. Danica prodaja domače izdelke na raznih sejmih in stojnicah, kot nekdanja predsednica aktiva kmečkih žena pa je sodelovala na številnih prireditvah in skrbela za pogostitve. Za prizadevno delo si je od župana že prislužila nagrado, predvsem za promocijo življenja in dela na kmetiji. Vsakodnevne obveznosti ji ne dopuščajo več tovrstnega udejstvovanja, z veseljem pa še vedno stopi v čevlje organizatorice vsakoletnega Festivala potic.

Pred leti so Uplaznikovi podedovali še eno kmetijo v Pongracu in tako skupaj s sinom Francijem mlajšim, možem Francem in tudi ob pomoči hčere Sonje obdelujejo kar 22 hektarjev obdelovalnih površin in 80 hektarjev gozda. Imajo svojo žago in prodajajo tudi cepljena drva. Postopoma se preusmerjajo v ekološko pridelavo in se zanimajo za oddajanje senenega mleka, v njihovih srcih pa že dlje časa tli želja, da bi nekoč postali čisto prava turistična kmetija. Ohranjajo zgodovino in tradicijo, ljudem želijo približati kmečko podobo in domači okus. Danica je prepričana, da ljudje morajo spoznati in videti, kaj in kako se dela na kmetijah, ter okusiti tisto pravo domače.