Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Vasle


S ponosom zamenjaš stari dan za novega in začneš delati. Tokrat sledimo življenjskemu utripu kmetije Vasle, po domače pri Goričan.

Vincenc Vasle je že kot otrok čutil ljubezen do zemlje. Danes skupaj z ženo Ivanko in otroki skrbi za kmetijo, kjer je odraščal. Sovaščani kmetijo poznajo po domačem imenu pri Goričan. Obsega 12 hektarjev obdelovalne površine, nekaj je imajo v najemu. Glavna dejavnost kmetije je pridelava mleka in v hlevu je povprečno 35 glav goved, od tega 20 molznic.

Življenjske zgodbe so se na kmetiji pri Goričan pisale že daljnega leta 1852, kar nekaj spominov je ujetih v samo hišo in njeno okolico. Vincenc je skupaj z ženo Ivanko sprva delal v službi in doma. Leta 1981 pa je kmetijo prevzel, od takrat skupaj z otroki skrbita za njeno rast in razvoj. Za nadaljevanje tradicije bo poskrbel sin Viktor, ki je najmlajši od otrok, v otroških letih sta mu družbo delali sestri Ana in Marija.

Vincenc je ponosen, da je kmetija še vedno del njegovega življenja, da mu je uspelo na novo postaviti hišo ter obnoviti hlev. Zaveda se, da življenje piše različne poti. Zase in za svojo družino pravi, da so izzivi del njihovega vsakdana. Za prihodnost si želijo, da bi se na kmetiji nadaljevala tradicija, sin Viktor pa se zaveda odgovornosti, ki mu jo bosta oče in mama nekoč tudi predala. Zato že danes, kljub službi, skrbno obdeluje zemljo.