Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Vasle


Na kmetiji Vasle je čutiti pozitivno energijo in razigranost, pa tudi pripadnost kmetiji ter veselje do narave in živali. Maks se s ponosom spominja kmetije nekoč, tako da so po preteklih uspehih na kmetiji Vasle že osredotočeni na nove.

Začetki kmetije Vasle segajo v leto 1789. Na začetku je bila to samooskrbna kmetija, z mlečno industrijo pa so se intenzivneje začeli ukvarjati leta 1970. Na kmetiji danes živi Martin z ženo Petro in tremi otroki, Angeliko, Veroniko in Florjanom, ter s starši, Maksom in Marjano.

Martin se spominja, da so včasih, ko je bil sam še otrok, mleko vozili v skupno zbiralnico z motorjem. Kot otrok si je izredno želel voziti traktor, vendar mu oče tega ni dovolil, saj je bil še premajhen. Danes ima prav tako željo Martinov sin Florjan in v vožnji traktorja se je že preizkusil. Poleg Florjana je nad traktorjem navdušena tudi hčerka Angelika. Iz svojega otroštva se Martin spominja, da je bilo na kmetiji vedno delo, vendar pa so se s sosedovimi otroki tudi igrali. Sicer je Martin že od malega vedel, da bo ostal doma in nadaljeval delo na kmetiji. Žena Petra skupaj z otroki skrbi za pridelek na njivi in vrtu, gospa Marjana pa za čudovite rože v okolici hiše.

V prihodnosti si želijo vzpostaviti prosto rejo, če jim bo to omogočala prostorska stiska.