Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Verbuč


Na kmetiji Konečnik so polni idej, načrtov, z veliko mero ustvarjalnosti in s kmetijo v srcu. Veliko jim pomeni domača in zdrava hrana, da je delo opravljeno, pa poskrbijo vsi družinski člani.

Vsa leta so se na kmetiji ukvarjali z živinorejo, do sedemdesetih let tudi s sejanjem raznih kultur. S prirejo mleka sta začela Rozalija in Janez, medtem pa so se poleg živinoreje in mlečne pridelave ukvarjali še z gozdom. Izmed štirih otrok je kmetijo nasledil najstarejši Ivan in jo uspešno vodil z ženo Marijo, vzgojila sta kar pet otrok. Vse objekte sta zgradila na novo ali obnovila, posodobila strojni park in povečala kmetijo. »Ko gledam vse tiste papirje in račune, ne morem verjeti, da smo toliko naredili,« se spominja Ivan. »Veliko smo naredili tudi s sosedsko pomočjo, bilo je dosti lažje kot danes,« še dodaja.

Poleg osrednjega dela kmetije, ki se vzpenja po Šmihelu nad Mozirjem, imajo še pašnike na Konečki planini. Od maja do septembra tam biva živina, saj imajo tudi hlev in kočo. »Na planini je prečudovito,« nam ponosno pripoveduje gospodar. Tam se lahko sprostijo in si oddahnejo. Na kmetiji je osem družinskih članov, gospodar, oče Janez, žena Marija in pet otrok. Damjan kot tretji po vrsti je tudi izšolan kmetijski tehnik in je že izkazal zanimanje za naslednika, Jernej za svojo dušo izjemno rad izdeluje iz lesa, Miran je izučen mizar in ima tudi že svojo družino, najstarejši Simon hodi v službo, najmlajša hči Mojca pa obiskuje še osnovno šolo. Občasno pomagajo vsi družinski člani, največ pa zapisani naslednik Damjan. Želijo si, da bi kmetija obstala ter da bi se še naprej pridelovala domača in zdrava hrana.