Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Verdev


Na kmetiji Verdev, po domače pri Brdel, se zavedajo, da samo trdo delo prinaša rezultate. Zato za delo na kmetiji poprime prav vsak član družine. Z opravljenim delom dosegajo cilje in nadaljujejo zgodovino kmetije, ki jo piše že več generacij.

Zgodovina kmetije Verdev sega v daljno leto 1868, s pridelavo mleka pa se ukvarjajo že več kot 40 let. Na kmetiji je kot otrok odraščal Alojz Verdev, danes na kmetiji poleg njega živijo žena Ljudmila in sin Janko z ženo Olivero in hčerko Tajdo. Gospa Ljudmila pripoveduje, da so včasih vse delo opravili na roke, saj so prvo kosilnico na kmetiji kupili leta 1965, prvi traktor pa leta 1967 in ga uporabljajo še danes. Eden večjih projektov na kmetiji je bila izgradnja mlekarne leta 1987, kakšno leto prej pa postavitev mlekovoda.

Gospa Ljudmila se spominja, da je včasih večkrat skuhala mlečno juho z brušenko, stročji fižol in tople kumare. To so imeli otroci zelo radi. Olivera doda, da gospa Ljudmila še danes speče odličen kruh in zraven štrudelj. Brez domačega hleba kruha si dneva na njihovi kmetiji ne predstavljajo.

V prihodnosti bo kmetijo prevzel sin Janko. Želijo si povečati pridelavo mleka, sicer pa večjih načrtov na kmetiji nimajo.