Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Videnšek


»Največ nam pomeni, da smo odmaknjeni od mestnega vrveža, da lažje zadihamo in vidimo kaj zelenega,« o svojem življenju na kmetiji Videnšek, ki jo vodi z možem Brankom, pripoveduje Julija.

Julija se je na domačijo Videnšek k Branku primožila pred tremi desetletji. Takrat so na kmetiji še gospodarili njegovi starši, Marija in Andrej. Tedanja lastnika sta razpolagala z bistveno manj zemlje kot danes, zato so bili začetki mlečne pridelave skromni. Zdaj ko zakonca Videnšek obdelujeta okrog 16 hektarjev zemlje, skrbita za 40 glav goveda in nekaj prašičev, kmetija omogoča, da sta oba doma in se preživljata izključno s kmetijstvom. Z nekaj prvimi stroji in osnovnimi objekti, ki sta jih predhodnika zgolj vzdrževala, sta Branko in Julija začela razvijati kmetijo. Z leti sta najela nekaj zemlje, povečevala čredo in mlečno pridelavo, tako da danes prodata okrog 60.000 litrov mleka letno. Življenje pa se je vsej družini najbolj spremenilo z vselitvijo v novo hišo.

Julija, ki še vedno kuha po starem, poskrbi, da zase doma pridelajo čim več hrane, da imajo domače mesnine, sadje, zelenjavo, jajca, tudi kakšno skuto, kruh in druge dobrote. V skrbi za kmetijo in gospodinjstvo je bistvena složnost vseh generacij, zato jima veliko pomagajo tudi hčere, Martina in Anja z družinama ter najmlajša Neža. Strastne gasilke, zelo vpete v dogajanje v kraju, so rasle s kmetijo, zato navezanost in predanost še posebej pri najmlajši, potencialni naslednici, ni vprašljiva. Starši si želijo le, da bi imela kmetijo možnost vsaj ohraniti, če ne celo razvijati in širiti.