Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Vinder


Otroške sanje so Milico vlekle v trgovske vode. Že v osnovni šoli je od vrat do vrat prodajala jajca in druge domače izdelke. Življenjska pot jo je usmerila, da sta si z možem Francem ustvarila dom na kmetiji, kjer je odraščala, in skupaj nadaljevala delo staršev.

Milica in Franc sta odraščala v isti vasi. Usoda je zapisala, da bo njuna življenjska pot skupna. Združila sta kmetiji, na katerih sta odraščala, ter s pridnim delom in požrtvovalnostjo poskrbela za nadaljnji življenjski utrip. Kljub obilici dela še vedno najdeta lepo misel in besedo drug za drugega, v ponos pa so jima otroci Marjanca, Simon in Anja.

Milica se spominja svojega očeta kot naprednega kmeta, ki spoštuje zemljo in opravljeno delo. Prvi traktor znamke Zetor so kupili leta 1977, kar je bil za družino, še posebno za otroke, velik dogodek. Ker se kmetija uvršča med hribovske, je treba še danes veliko dela opraviti ročno. Milica in Franc priznavata, da obdelujeta vsak košček zemlje, saj imajo na kmetiji povprečno 17 glav živine, ukvarjajo pa se predvsem s prirejo bikov in mleka. Mleko prodajajo v Mlekarno Celeia.

Po besedah mame Milice je leto 2015 za njihovo kmetijo nekaj posebnega, saj je krava Lena skotila zdrave trojčke. Pri tem se nasmehne in doda: »Ker je naraščaj prišel med velikonočnimi prazniki, je bila to resnično lepa velikonočna pisanka.«

Milica in Franc imata še veliko načrtov. Pravita, da je treba marsikaj posodobiti, zato se bosta nalog lotevala korak za korakom. V srcu pa tli želja, da bo eden od treh otrok nadaljeval njuno življenjsko delo.