Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Visočnik


V objemu čudovite narave zgornjesavinjske doline Visočnikovi sledijo usmeritvam in razvoju, stremijo h kakovosti in cenijo domače.

Martin, današnji lastnik kmetije Bajdel, je velik ljubitelj ptic in zanje skrbi vse leto. Svojo ustvarjalno žilico uresničuje v podobi ptičjih hišic. Martin je predstavnik tretjega rodu družine Visočnik, ki se je na Lepo Njivo preselila iz Ljubnega. V času dedka in očeta so se na kmetiji preživljali s klasičnim kmetovanjem – veliko so sejali, imeli nekaj živine, delali v gozdu in zase doma pridelali čim več hrane. Temu sledijo še danes. »Za preživetje garamo,« pravi gospodar, ki v ospredje na kmetiji sicer postavlja mlečno pridelavo, les in sadje. Danes kmetijo vodi skupaj s soprogo Jerico, pri delu, tako v gospodinjstvu kot zunaj, pa pomagajo tudi hčere, študentki Mateja in Tjaša ter osnovnošolka Klara.

Mešana kmetija ves čas sledi usmeritvam in razvoju, vedno pa stremijo h kvalitetni, zdravi in domači hrani ter kvaliteti mleka, ki ga oddajo v Mlekarno Celeia. Veliko jim pomeni tudi to, da so na svojem, v miru in objemu narave. Kadar si lahko utrga trenutke prostega časa, se najraje zadrži v družbi svojih čebel, ali pa med nabiranjem gob in drugih sadežev. Martin si zelo želi, da bi bilo tisto, kar prodajo, bolj cenjeno in več vredno. Tako bi lažje naredili še kaj več.