Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Vračun


V vasi Kunšperk, ki leži na stičišču strmega pobočja Kunšperške gore in obsoteljske ravnice, že več desetletij kmetujejo Vračunovi.

Kot pripoveduje Jožica, so se s kmetovanjem ukvarjali že njeni stari starši na majhni kmetiji ob slovensko-hrvaški meji. Po poroki z Antonom leta 1976 sta malo kmetijo prevzela: mož je bil zaposlen kot voznik avtobusa, Jožica pa je doma kmetovala in vzgajala sinove Boštjana, Mateja, Mitja in Denisa. Danes so ji v veliko veselje vnuki in nanje večkrat popazi.

Jožica nam zaupa prve začetke kmetovanja, ko je še ročno molzla. »V preteklosti je skoraj vsaka kmetija oddajala mleko, danes ga oddajajo samo še štiri. Vsako jutro in večer smo morali kangle, polne mleka, voziti do stare zbiralnice blizu naše kmetije. Ker pa je postala dotrajana, je bila leta 1998 na naši kmetiji zgrajena nova. Vanjo sosedje še danes vozijo mleko, jaz pa ga prevzemam,« doda. Kot se spominja, so nekaj mleka porabili tudi za lastne potrebe, saj je mama izdelovala skuto in maslo. Poleg tega so imeli nekaj svinj in vinograd, ki ga obdelujejo še danes.

S ponosom pove, da so njeni sinovi veliki ljubitelji konj in z njimi se udeležujejo marsikatere prireditve v občini. Prav tako so ponosni na okoliške znamenitosti, ki se vidijo z njihove kmetije. Jožica nam pokaže na razvaline kunšperškega gradu, enega najstarejših gradov v Sloveniji in pomembno mejno utrdbo, na prastaro kulturno središče Svete gore z Marijino romarsko cerkvijo ter na kamnitno kužno znamenje pri Bačeku.