Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Vreže


Na nekaj stoletij stari kmetiji že vsa ta leta kmetuje isti rod. Nekoč izrazito samooskrbna kmetija se je najprej usmerila v mlečno pridelavo, pred nekaj leti pa so jo nadgradili s predelavo mleka.

V več kot 150 let stari kmečki hiši danes prebivata dve generaciji: oče Ladislav in mama Jožica ter otroci Boštjan, Helena in Kristjan. Njihovi predniki so se dolgo ukvarjali izključno s kmetijstvom, za lastne potrebe so pridelovali vsega po malem. Intenzivneje sta se v živinorejo usmerila Slavko, kot ga kličejo domači, in Jožica, ko se je v teh krajih začel organizirani odkup mleka. Sprva so ga peš nosili v kanglah v starem nahrbtniku do Polžanske Gorce, nekoliko pozneje so v Vrhu uredili skupno zbiralnico, kamor mleko vozijo še danes. Slavko je doma skrbel za kmetijo, Jožica se je zaposlila, ob popoldnevih pa pomagala možu. Prislužen denar sta vlagala v posodobitev kmetije – na mestu stare štale sta zgradila novo, ki so jo pred nekaj leti razširili in preuredili za prosto rejo.

Kmetija leži v središču vasi Vodenovo, zato je ne morejo povečati, prav tako težko dobijo zemljo v najem. Pred nekaj leti se je sin Boštjan odločil, da bo zaslužek poskusil povečati z registracijo dopolnilne dejavnosti. Kot pravi, je že od nekdaj oboževal različne mlečne izdelke, samo idejo za predelavo mleka pa je dobil med prakso na kmetiji Podpečan. »Sprva smo okoliškim šolam ponujali domače mleko. Prvi sir sem izdelal v desetlitrskem loncu in ko sem ga poskusil, sem ugotovil, da je dober,« se spominja prvih začetkov. Počasi je začel izdelovati tudi jogurte in skuto. Danes sodelujejo na različnih prireditvah in tržnicah, kjer ponujajo svoje izdelke. Prav tako jih na domu obiščejo kakšne skupine, da jim predstavi kmetijo, postopek izdelave mlečnih izdelkov, na koncu pa imajo obiskovalci priložnost njihove dobrote tudi poskusiti.