Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Vrhovšek


Obiskali smo kmetijo Vrhovšek in se pogovarjali z Zofijo. Iz pogovora je začutiti, da delo na kmetiji zahteva celega človeka in odrekanje. Energija, ki jo izžareva Zofija, pa nam daje slutiti, da če imaš zemljo rad, nič ni pretežko.

Zofija prihaja iz Šentruperta in z nasmehom na obrazu pove: »Me je peš našel.« Ko sta si z možem Jakobom začela ustvarjati dom in družino, je bila domača kmetija v slabem stanju. Na to, da se je tukaj pisalo mnogo življenjskih zgodb, nas opominja letnica 1875 na vratih hleva.

Morda je prav ta tradicija dala zagon mlademu paru, da je vztrajal. Mož Jakob je bil vpet v obveznosti doma in v službi, medtem ko je Zofija, sicer izučena kuharica, čez čas pustila službo in svojo življenjsko pot posvetila družini in kmetiji.

Jakobu in Zofiji so se rodili štirje otroci, Damjan, Tatjana, Martina in Rado. Danes je doma Rado, vendar ima poleg dela na kmetiji še službo.

Zofija se spominja, da so imeli v hlevu sprva štiri glave goved, s trdim delom in odrekanjem jim je uspelo postaviti nov hlev, tako da imajo danes povprečno 16 glav. Priznava, da je strojna mehanizacija olajšala delo, a ker je kmetija hribovska, se še vedno veliko opravi ročno, od kose do grabelj. »Ponekod je teren tako strm, da komaj stojiš,« poudari Zofija.

Tudi tukaj se ponovno izkaže njen optimizem, saj pravi, da za zemljo skrbi s spoštovanjem, brez umetnih gnojil. Pravi: »Kar zraste, zraste, zato imajo živali kvalitetno hrano.« Hkrati izrazi podporo tako Mlekarni Celeia kot Kmetijski zadrugi Laško, da so stopili skupaj, povezali pridelovalce mleka ter pristopili k certifikatu Brez GSO – pridelano/predelano brez gensko spremenjenih organizmov.

Zofija pravi, da bi rada kmetijo še povečala, vendar so finančna sredstva omejena. Upanje ostaja. Kadar je dela veliko, stopi skupaj vsa družina, da je lažje. In morda bo to sodelovanje nekoč omogočilo, da bo kmetija v prihodnost stopala z večjimi koraki.

Ker je Zofija izučena kuharica, smo jo za konec povprašali za kuharski namig, kaj pripraviti za kosilo. Pa se zasmeji in reče: »Najraje pečem ajdov kruh ali pripravim kaj za na žlico. Morda kruhova rulada s špinačo?«