Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Zabukovnik


Z ljubeznijo in predanostjo do kmetije se družina Zabukovnik spoprijema z delom na kmetiji. Vztrajnost in močna volja prinašata rezultate, s katerimi kmetija Zabukovnik – Štober piše svojo zgodovino.

Na kmetiji živi Franc s sinom Urošem. Mleko oddajajo že od leta 1968. Včasih so ga vozili tudi v skupno zbiralnico v Andražu, takrat so že imeli traktor. Franc ima brata in dve sestri, vendar so se vsi zaposlili in odšli od doma, zato je kmetijo prevzel Franc. Ker ga je kmetijstvo zanimalo že od zgodnjega otroštva, je rad ostal doma in nadaljeval življenjski utrip kmetije. Franc se z nostalgijo spominja nedeljskih izletov, s katerimi so jih starši nagradili za opravljeno delo. Kot otroci so se najbolj razveselili, če so jih starši v nedeljo s konji peljali v Petrovče.

Leta 2000 so na kmetiji Zabukovnik – Štober zgradili mlekovod. Ta je precej olajšal delo, saj so do tedaj mleko nosili s kanglami. Nekaj let pozneje je Franc zgradil tudi bazen, tako da zdaj na njihovo kmetijo vozijo tudi mleko s sosednjih kmetij.

Nedavno je kmetijo kot mladi prevzemnik prevzel sin Uroš. Prizadeval si bo, da bi na kmetiji Zabukovnik – Štober nadaljevali pridelavo mleka.