Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Zajko


Zajkovi so edini mlečni dobavitelj Mlekarne Celeia v Zgornjem Grušovju, ki živinorejo ohranja kot glavno panogo iz generacije v generacijo. Čeprav delo ni lahko, je dobro, da si sam svoj gospod.

Že skoraj 35 let na kmetiji Zajko pridelujejo in prodajajo mleko, še danes pa ohranjajo tudi vzrejo bikov. Z živinorejo so začeli Marjanovi starši, pokojni Alfonz in Jožefa. Čeprav je vsak rod pripomogel k razvoju kmetije, se je začela lažje razvijati sredi sedemdesetih let. Takrat so kupili prvi traktor, postavili novo hišo, hlev, svinjake in še kaj. Vzgojila sta štiri otroke. Kot pridni učenci so se vsi izšolali in odšli svoji karieri na pot, najmlajši Marjan pa je ostal doma in po očetovi smrti pogumno zasedel gospodarjevo mesto.

Danes delata skupaj z mamo, ona skrbi za gospodinjstvo, on za kmečka opravila, s svojo družino pa pride večkrat na obisk ali pomagat tudi sestra. »Vsi bratje in sestre se radi vračajo, tudi nečaki veliko pomagajo,« pravi Marjan, ki pa vendarle vsakodnevne naloge opravi sam. Letno proda okrog 40.000 litrov mleka in skrbi za 12-hektarsko kmetijo. Doma pridela veliko hrane, za užitek, dušo in kapljico rujnega pa skrbi tudi za vinograd. »Delati na kmetiji ni lahko, je pa dobro, ker si sam svoj gospod,« pravi Marjan in si želi, da bi v prihodnje ostalo vsaj tako, kot je. S podporo na trgu bo zagotovo šlo lažje, zato podpira projekte za promocijo slovenskih izdelkov. »Dobro je, da se naše prodaja, in dobro je, da se naše ceni.«