Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Zajtl


Kmetija Zajtl iz Zgornje Rečice leži v objemu hribovskih poti, ki vodijo na Govško brdo, Babo in Ostri vrh. Z Ostrega vrha pot vodi na Kal, Mrzlico, Gozdnik in Šmohor. V bližini kmetije je tudi vas Govce, ki se je pogreznila zaradi rudarjenja, tako da o njej govorijo le še slike.

Magdalena je odraščala v veliki družini, saj je bilo kar enajst otrok, devet hčera in dva sinova. Po končani srednji kmetijski šoli je na željo staršev ostala doma. Pridelava mleka na kmetiji Zajtl se je začela z organiziranim odkupom te skrivnostne bele tekočine, ki zaradi svoje občutljivosti zahteva celega človeka. Sprva so mleko vozili v dolino na kmetijo Ferme, danes pa imajo svoj prevozni bazen, kar zelo olajša delo.

Da se življenjski utrip kmetije nadaljuje, je Magdaleni v oporo mož Darko. Dolgo je bil zaposlen v rudniku Hrastnik, ko pa se je ta zaprl, je nove izzive našel doma, na kmetiji. Kadar so večja opravila, je vsak par rok dobrodošel in v delo se pridno vključijo hčerke Alenka, Nataša in Valentina.

Prostega časa na kmetiji je malo. A ko je, se Darko rad usede na konja in poda po okoliških poteh. Nikakor nismo mogli mimo vprašanja, kako ga je presenetil duh velike družine. Pa se le nasmehne in odgovori: »Sem potreboval čas, da sem vse spoznal.«

Magdalena in Darko v prihodnost zreta previdno, podpirata lokalno kakovost ter skupaj potrjujeta, da ima domače čisto drugačen okus. Želita si, da bi se življenjski utrip na kmetiji nadaljeval, a vprašanje, katera od hčera bo ostala doma, ostaja odprto.