Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Zavrl


Na 560 metrih nadmorske višine v Dolu pri Hrastniku že več stoletij ohranjajo dediščino in tradicijo kmetije Orehovc. Tam je živina spoštovana in domača hrana cenjena.

Še vedno na kmetiji Orehovc stoji kar 250 let stara hiša in sporoča, da vsaj od takrat na domačiji živijo in kmetujejo predniki družine Zavrl. Ime je najverjetneje dobila po orehovih drevesih, ki jih je še danes zelo veliko. K pokojnemu Zdenku se je Jožica, današnja lastnica, primožila pred več kot 30 leti, skupaj pa sta zgradila nov hlev in povečala stalež živine. Z mlečno pridelavo je začela že njena tašča, Jožica pa je nadaljevala tradicijo in jo ohranila vse do danes. Za njo so lepi, a tudi težki časi, ki so otežili življenje na kmetiji po moževi smrti. A z ljubeznijo do živali, ki dajo duh kmetiji, kot pravi Jožica, se vse da. Skrb za živino in to, da si sam doma pridelaš skorajda vse, to je največ vredno, še doda gospodarica.

Dokler bo lahko, bo nadaljevala s pridelavo mleka. Pomaga ji partner Vili. Ker je tudi sam lastnik kmetije, pomaga, kolikor mu dopušča čas, zelo veliko pa ji pomaga tudi šele sedemletni Blaž, in to z izjemnim veseljem do kmetije. Zase doma pridelajo skorajda vse, lažjo obdelavo pa omogoča strnjena posest kmetije. Čeprav so pred leti postavili tudi nov kozolec, pa silose in hišo, dela in načrtov ne zmanjka. Vendarle si radi vzamejo čas zase in za druženje z družino, kadar se domov vrneta še hčeri Melita in Barbara z družinama.