Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Zavšek


Na kmetiji Zavšek se je zapisalo mnogo zgodb o delu in skrbi za preživetje. Pripovedoval nam jo je Jože. Pravi, da so njegovi predniki kmetijo kupili od graščaka iz Leskovcev, pred približno 300 leti. Da tukaj življenje teče že več generacij, potrjuje letnica 1875, vrezana v vrata stare hiše.

Jože je otroška leta preživel v družbi sestre Milene. Takrat se je veliko dela opravilo ročno, zato sta s sestro pomagala, kolikor sta lahko. Pravi, da mu ni bilo težko, saj je že kot otrok čutil, da želi ostati doma na kmetiji. Prvi korak strojne mehanizacije na kmetiji je bil narejen z nakupom kosilnice leta 1971. Polja so sprva obdelovali s konji, nakup traktorja pa je bil veliko olajšanje. Z leti trdega dela in odrekanja se je kmetija razvijala in rasla.

V panogo pridelave mleka so v družini Zavšek vstopili takoj, ko se je začel organizirani odkup mleka. Sprva so ga oddajali povprečno 10 litrov na dan, bila pa so tudi obdobja, ko mleka ni bilo. Mleko je mama vsak dan nosila v Tevče, med počitnicami je ta naloga padla na Jožetove rame. Jože s ponosom pove, da v letu 2017 beležijo že 22. leto oddajanja mleka. Leta 2003 so čredo toliko povečali, da imajo svoj premični bazen.

Jože si želi, da bi se ljudje vedno bolj zavedali kakovosti doma pridelane hrane. Sam pravi, da bo na kmetiji vztrajal. Potihoma tli želja, da bi uspešno na novo uredili hlev in vzpostavili vzrejo telet.

Dela na kmetiji resnično ne zmanjka. Vsak par pridnih rok je vedno dobrodošel. Morda bo katera od hčera, Doroteja, Sabrina, Klementina ali Rosana, začutila priložnosti, ki jih ponuja življenje na kmetiji in se odločila za življenje z naravo. Velika odločitev, ki pa je vsekakor v njihovih rokah.