Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Zdolšek


»S tradicijo do ugleda, s kakovostjo do zaupanja« je moto kmetije Zdolšek, na kateri je bila zapisana že marsikatera zgodba. Vsak večer jih v dnevnik zapisuje današnji gospodar Martin, ki je to navado prevzel od tasta.

Kmetija na tem mestu stoji že več stoletij, o čemer priča odtis letnice 1824 na kamnitem vhodnem portalu hiše. Hiša je v vsem tem času ohranila prvotno obliko, okrasje in domačnost, zato je bila uvrščena v evropsko mrežo hiš s tradicijo v Sloveniji. Takih je v Sloveniji le osem, nam ponosno pove zdajšnji gospodar Martin.

Po očetovi smrti leta 1972 se je odločil, da bo nadaljeval družinsko tradicijo. Na začetku sta z ženo svoje delovanje začrtala v smeri reje belih piščancev za Perutnino Ptuj, a sta jo zaradi nerentabilnosti opustila in se usmerila v mlečno proizvodnjo. Ko se je pred 30 leti mimo speljala mlečna proga, sta kupila molzni stroj, mlekarna pa je dala bazen za hlajenje mleka. V tem času sta z ženo Mileno ustvarila današnjo podobo kmetije: leta 1977 sta zgradila nov hlev in postopoma nakupovala kmetijsko mehanizacijo. Danes se na 40-hektarski kmetiji ukvarjajo z mlečno proizvodnjo, turizmom na kmetiji, poljedelstvom in vinogradništvom.

Martin vsak večer v dnevnik zapisuje zgodbe s svoje kmetije. En takšnih je njuna poročna zgodba. Kot mlad par sta se leta 1974 prijavila na tekmovanje, ki je za nagrado ponujalo poroko na kmečki ohceti v Ljubljani. Bila sta izbrana izmed vseh 45 parov, ki so se prijavili z vsega sveta. V zakonu so se rodile tri hčerke in sin Jure, ki bo nekoč tudi prevzel kmetijo.