Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Zdolšek


Markacija ob kmetiji Zdolšek nakazuje pohodniški poti na Rifnik in Resevno. Tik ob kmetiji teče tudi potok Kozarica, eden od pritokov reke Voglajne. Leta 2011 je kmetijo prevzel Janez.

Kmetija se iz roda v rod prenaša že več generacij. O tem priča tudi hiša, ki je bila zgrajena leta 1889. Točno ob 100-letnici so jo prenovili. Z oddajanjem mleka je začel že Janezov oče Edvard, ki je v zgodnjih osemdesetih letih kupil molzni stroj.

Janez je kmetijo prevzel kot moški potomec, ki so ga doma najprej usmerili v srednjo kmetijsko šolo in nato še v delo na kmetiji. Janez pove, da je na kmetiji že ves čas približno 20 glav živine. Poleg tega so imeli nekoč tudi svinje. Danes teh ni več, od 20 glav živine pa je približno sedem krav molznic. Zaradi majhne količine pridelanega mleka ga vsak drugi dan kar s kanglami pelje na bližnjo kmetijo Mastnak – pri Kruhek.

Kljub temu da vse opravi sam, Janez pravi, da ga delo na kmetiji še vedno veseli, zato si želi nadaljevati v takem obsegu kot do zdaj. Pri tem si občasno vzame tudi kaj prostega časa in se odpravi na sprehod v bližnji gozd.