Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Zidar


S skupnim srcem se sledi stopinjam preteklih generacij, znanje se prenaša od ust do ust, iz roda v rod, skozi čas, ko se s ponosom zamenja stari dan za novega. S trudom in odpovedovanjem se piše življenjska pot, kjer nastajajo nauki za generacije, ki jim sledijo.

Kmetija Zidar, ki ji domačini pravijo pri Videški, je svojo pot začela kot majhna kmetija. Sprva je obsegala približno tri hektarje zemlje, v hlevu sta bili dve ali tri krave, delo je potekalo ročno. Kot je značilno za okoliške kmetije, se je tudi tukaj v sedemdesetih letih začela intenzivnejša strojna posodobitev. Vztrajnost in predanost zemlji, morda tudi nauki, ki so jih dali starši, so Antona in Marinko vodili, da sta vztrajala in s pridnim delom skrbela za rast kmetije. Vedno ni bilo lahko, saj je bilo dela veliko. Anton, ki je sprva opravljal delo prevoznika, se je odločil, da svoje življenjsko delo posveti kmetiji, žena Marinka pa je bila še kar nekaj let vpeta med službo in delom doma. Z leti je kmetija rastla, postavila se je nova hiša, hlev, nekaj zemlje se je dokupilo, kar nekaj pa jo še imajo v najemu. Danes kmetija obsega 23 hektarjev obdelovalne zemlje, v hlevu pa je povprečno 38 glav goved. Mleko oddajajo že od leta 1975, sprva so ga nosili v zbiralnico v sosednji kraj Nova vas, zdaj pa imajo svojo zbiralnico.

Danes za življenjski utrip kmetije poleg Antona in Marinke skrbita še sinova, Andrej z družino in Peter. Na vprašanje, ali bo kmetija tudi v prihodnje usmerjena izključno v pridelavo mleka, se mama Marinka nasmehne in odvrne: »Mi starši bomo vztrajali, mladi pa bodo svojo odločitev še sprejeli.«