Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Žuntar


Na mešani kmetiji razvijajo razne dejavnosti in se tako prilagajajo razmeram v kmetijstvu, da lahko dobro skrbijo za svojo posest, živino in družino. »Najina dopolnilna dejavnost pa je pestovanje,« se pošalita simpatična lastnika.

Pokojni Štucelj je dal kmetijo zapisati krščencu Ivanu Žuntarju, saj svojih potomcev ni imel. Oče Ivan se je ukvarjal z živinorejo, poljedelstvom in malo tudi z gozdarstvom, s soprogo Marijo pa sta vzgojila tri otroke. »Šola in delo,« se nasmeji Štefan, kadar pripoveduje o svojem otroštvu. Že od malih nog je veliko pomagal, po očetovi smrti doma ostal kot edina moška delovna sila, po mamini smrti pa zasedel mesto gospodarja. Skupaj s starši so postavili novo gospodarsko poslopje, za hišo, strojno lopo in nakup nove strojne opreme pa sta poskrbela z ženo Mileno.

V ospredju sta na kmetiji še vedno gozdarstvo in živinoreja, še posebej pridelava mleka in vzreja pitancev. Skrbijo za 27 glav goveda, tako da mleka letno oddajo okrog 30.000 litrov. »Toliko, da je za položnice,« hudomušno pripoveduje Milena. Na mešani 29-hektarski kmetiji so primorani razvijati razne dejavnosti, da poskrbijo za svojo posest, živino in družino. Pri tem seveda pomagajo tudi hčeri Tina in Nina ter njen mož Miro. »Pestovanje je najina dopolnilna dejavnost,« v šali povesta ponosna babica in dedek, ki zelo rada razvajata svoji vnukinji, Živo in Izo. Glede prihodnosti sta skromna, želita si le pogojev, da bi lahko še naprej delala in uživala s svojo družino.