Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Županc


V razgibani vasici Paka pri Vitanju, z lepim razgledom, tri generacije živijo na kmetiji Šušel, kjer se že od nekdaj ukvarjajo z živinorejo.

Dobrih 30 let Župančevi prodajajo mleko v Mlekarno Celeia, z mlečno pridelavo pa je začel Marjanin oče Karel. Čeprav sta zametke kmetije zastavila Karen in Frančiška, sta večino ustvarila naslednika, današnja gospodarja, Marjana in Karel. Izmed šestih otrok so se starši odločili, da bo doma ostala Marjana in nadaljevala njuno delo. Pogosto ji pridejo pomagat tudi bratje in sestre, večino dela pa opravita sama z možem Karlom, kolikor mu dopušča čas ob službi. Veliko ročnega dela nekoč so zamenjali novi stroji, ki sta jih kupila na začetku vodenja kmetije. Najbolj korenito je delo na kmetiji spremenil prvi traktor leta 1984, molžo pa je precej olajšal molzni stroj na začetku devetdesetih.

Poleg pridelave mleka doma zase pridelajo čim več hrane, pri mlečni proizvodnji pa ves čas sledijo kakovosti, za zagotavljanje katere sta ključna higiena in red, sta prepričana Karel in Marjana. Čeprav dela nikoli ne zmanjka, si vendarle rada vzameta kaj prostega časa za uživanje na svežem zraku, v naravi in mirnem okolju, s katerim diha njihova kmetija. Vsekakor si želita, da bi bil njun trud poplačan z nadaljnjim razvojem kmetije, zato upata, da bo kdo izmed treh otrok, Marko, Ana Marija ali Monika, nekoč uspešno vodil kmetijo. Šoloobvezni otroci o prihodnosti seveda še ne razmišljajo, so pa vsekakor nasledili ljubezen in veselje do kmetije.