Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Zupanc


»Delaš zase in ustvarjaš svoj kapital,« pravita gospodarja kmetije Jurgelj, ki z vsem srcem, dobro merico entuziazma in polna idej vodita kmetijo v Škofcah pri Rimskih Toplicah.

Biti v službi in voditi kmetijo ni enostavno, zato je Romani in Branku pomoč njenih staršev izjemno pomembna. Marija in Ivan sta dolga leta veliko vlagala v kmetijo in njen razvoj ter tako poskrbela za dobro osnovo za nadaljevanje naslednikov. Oče je nekoč posloval s konji, prihodek pa namenil za gradnjo novega hleva in vpeljavo mlečne proizvodnje. Z leti sta z Marijo povečevala čredo in pridelano mleko, nakupila potrebno mehanizacijo in posodobila ter obnovila poslopja domačije. S podobno mero entuziazma zadnja leta delata tudi Romana in Branko, polna načrtov in idej. Čeprav proizvodnja mleka, zdaj povečana za skoraj dvakrat, ostaja paradni konj, ki letno zagotovi okrog 110.000 litrov mleka za izdelke Mlekarne Celeia, pa družini nekaj doprinese tudi prodaja telet in vzreja živine za lastno oskrbo.

Romana je vse od malih nog vpeta v dogajanje na kmetiji in spoštuje njeno dediščino, z možem pa jo le še nadgrajujeta in povečujeta. Sledita tudi usmeritvam in novostim, za kar preurejata stari hlev in razmišljata o predelavi mesa. »Najpomembneje je, da se kmetovanje nadaljuje,« pravita zakonca, ki v svoje načrte vpletata tudi hčere, Nino, Tino in Zalo. Čeprav je največ vreden čas, preživet z otroki, vsi člani družine radi sodelujejo tudi v kraju in so del kulturnega dogajanja, doma pa uživajo ob domačih dobrotah.