Mlečna cesta – Zelene Doline

Kmetija Zupančič


Med junijem in koncem oktobra pri Becej naberejo skoraj dve toni malin. Sadijo tudi druge vrste jagodičevja, oddajajo mleko in poskušajo pridelati čim več različne hrane doma.

V okviru agrarne reforme so predniki Bernarde Zupančič dobili kmetijo s precej zemlje. Ukvarjali so se večinoma z živinorejo, gozdarstvom in sadjarstvom, po sedemdesetih letih pa tudi z mlekom. Običajno so doma ostala dekleta, zato je vsaka generacija nosila novo ime. Bernarda je že zaživela na svojem in si poiskala službo, a ker nihče izmed njenih štirih bratov in sester ni nadaljeval kmetije, je vse pustila in se vrnila domov.

Z Antonom imata štiri otroke, Miha, Tjašo, Anko in Matevža, ki s partnerico Marušo in hčerko Zalo živi na domačiji. V zadnjih letih sta okrepila mlečno proizvodnjo, večino svojega časa pa Bernarda posveča pridelavi in nabiranju malin. Skoraj dve toni so jih nabrali od začetka poletja do konca jeseni. Prodajajo sadeže in razne izdelke, marmelade, sokove in podobno. Z malinami želijo nadaljevati in za prodajo pridelati še več hrane. Za domačo rabo naredijo tudi kakšen sadni jogurt, spečejo domači kruh in sejejo ter sadijo pisano paleto vrtnin.

»Še več želimo pridelati doma,« je odločna Bernarda, ki jo poleg vrtnarjenja in pridelovanja hrane veselijo še rože, v prostem času pa rada reši kakšno križanko in si pogleda dober film. Po žilah njenega moža in otrok se pretaka glasba, Anton poje v zboru in hči igra pri tamburaših. Otroci so še mladi, zato o nasledstvu še ne upata govoriti. Pustili bodo času čas, do tedaj pa pridno delali.